Maisto gaminime, jeigu norime, kad maistas būtų sveikas ir pagamintas pagal tam tikras taisykles, privalome laikytis nustatytų reikalavimų, ypač kai produktas yra naudojamas labai dažnai. Netinkamas jo naudojimas ne tik gali pakenkti patiekalui, bet ir neigiamai veikti sveikatą. Vienas dažniausiai naudojamų produktų yra alyvuogių aliejus, nes su juo galima gaminti įvairias salotas, užpilus, ant tam tikro aliejaus galima kepti įvairius patiekalus. Tad šiame straipsnyje norime daugiau papasakoti apie alyvuogių aliejų, kokių klaidų reikėtų vengti, kad jis duotų kaip įmanoma daugiau naudos.
Kepti jokiu būdu nereikėtų
Kadangi dažniausiai aliejus yra skirstomas į dvi kategorijas, tai yra kepimui ir daryti padažus ar užpilti į salotas ar taip pagardinti sriubas arba mėsos patiekalus. Viena dažniausiai daromų klaidų yra ta, kad jeigu namuose yra tik vienas aliejus, jis naudojamas visur, tai yra ir kepti ir daryti salotas. Didžiausia klaida, jeigu ne kepimui alyvuogių aliejus yra naudojamas kepti mėsai, daržovėms ar kitiems produktams. Kaitinamas nekepimui skirtas aliejus prie tam tikros temperatūros keičiasi ir pradeda gamintis medžiagos, kurios gali būti netinkamos organizmui. Todėl vienas iš svarbiausių patarimų naudoti aliejų pagal paskirtį.
Laikyti tinkamoje vietoje
Tie, kurie nedaug žino apie alyvuogių aliejų, gali daryti klaidas net nieko nedarant su juo, o tiesiog jį laikant. Tikriausiai daugelį produktų, kurį atidarome ir nesunaudojame iki galo, dedame į šaldytuvą. Dažnai pasitaikanti klaida, kad pradarytą alyvuogių aliejų žmonės laiko šaldytuve. To daryti nereikėtų, nes visi gurmaniški produktai turi būti kambario temperatūros ir taip yra išsaugomos jų gerosios savybės. Taip pat alyvuogių aliejus neturi būti laikomas atviroje vietoje, kur saulės spinduliai gali tiesiogiai jį apšviesti. Geriausias laikymo būdas yra uždaroje spintelėje, nes taip žymiai rečiau aliejaus butelį apšvies šviesa ir jis bus žymiai naudingesnis ir efektyviau išsaugomos gerosios savybės.
Alyvuogių tara yra labai svarbi
Jeigu renkatės kokybišką aliejų, tikriausiai pastebėjote, kad jis paprastai būna supilstytas į nepermatomo stiklo butelius. Toks laikymo būdas yra pats tinkamiausias, todėl jo nereikėtų perpilti į kitas taras. Tikrai ne viena šeimininkė, kad virtuvė atrodytų tvarkingiau ir gražiau, prisiperka pačių įvairiausių indukų, kad galėtų susipilti skirtingus maisto produktus. Dažniausiai tokie indeliai būna permatomi, tad jeigu aliejų pilate į tokią tarą, darote klaidą, nes aliejus permatomame inde būti negali. Todėl geriausias sprendimas jį laikyti originalioje taroje.