Virtos bulvės – atrodytų, kas gali būti lengviau? Tačiau jūs turite žinoti kai kurias jų paruošimo paslaptis.
Daugeliui lietuvių šeimų virtos bulves yra mėgstamiausias garnyras. O viskas todėl, kad tinka prie žuvies ar mėsos. Išvirkite bulves skaniai, kaip kadaise gamino mylima močiutė ar mama.
Štai penkios skanių bulvių gaminimo namuose paslaptys
- Dideles bulves supjaustykite mažesniais gabalėliais. Taip bulvės išvirs tolygiai ir greičiau. Kitu atveju lėkštėje gali atsidurti trapios bulvės ir šiek tiek neišvirusios.
- Kai tik vanduo užvirs, galite į jį įdėti nuvalytas morkas ir paprikas. Patikėkite, bulvių skonis jus nustebins. Ypač jei norėsite pasigaminti bulvių košę. Daržovės virtų bulvių patiekalui suteiks įdomaus oranžinio atspalvio ir nepakartojamo skonio.
- Į verdantį vandenį suberkite mėgstamus prieskonius. Kiekviena šeima turi savo skonio nuostatas: kas mėgsta įdėti lauro lapų, kiti į vandenį įdeda porą žiupsnelių ciberžolės, treti – česnako ir krapų. Rekomenduojame pirmiausia išbandyti kiekvieną variantą atskirai, o tada sumaišyti savo aromatinių prieskonių rinkinį bulvėms.
- Į jau išvirtas bulves suberkite smulkiai supjaustytą česnaką ir šviežius krapus. Kad skonis ir aromatas įsigertų kuo geriau, uždenkite puodą dangčiu ir suplakite turinį.
- Patiekdami nepamirškite virtas bulves apipilti augaliniu aliejumi (alyvuogių, kukurūzų ar saulėgrąžų aliejumi). Pasirinktinai ant viršaus galite uždėti gabalėlį sviesto.
Kaip virti ir valgyti bulves norint numesti svorio: mitybos specialisto patarimai
Tik tinkamai išvirtos bulvės yra nekaloringas, lengvas ir sotus produktas.
Bulvės ant stalo
Bulvės turi prastą reputaciją tarp norinčių numesti svorio, nes jose yra daug angliavandenių. Tačiau dietologas Keithas Koufalas teigia, kad, kita vertus, bulvės gali padėti numesti svorio.
Pasak dietologo, bulvės yra mažai kaloringas maistas. 500 gramų bulvių yra 400 kalorijų, o duonoje – tris kartus daugiau. Be to, virtos bulvės laikomos turtingiausiu maistu, tokį poveikį lemia didelis vandens, skaidulų ir baltymų kiekis.
Geriau bulves virti
Priežastis, dėl kurios bulvės prisideda prie svorio padidėjimo, yra netinkamas bulvių paruošimas. Kepimui skirtas aliejus, pienas ar grietinė suteikia papildomų riebalų ir kalorijų.
Jei jūsų tikslas yra numesti svorio, geriausias būdas yra virti arba troškinti bulves, sako Keithas Koufalas
Valgykite bulves šaltas
Virimas padeda išsaugoti vandens kiekį, todėl bulvės tampa sotesnės. Vėlesnis atšaldymas gamina daug atsparaus krakmolo, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, skatina sotumą bei neleidžia persivalgyti.
Mitybos specialistas pataria išvirti apie 2 – 2,5 kilogramo bulvių. Leisti joms atvėsti, tada jas atšaldyti, kad galėtumėte mėgautis su garuose troškintomis daržovėmis ir dėti virtas bulves į salotas. Trumpai tariant, jei jūsų tikslas yra numesti svorio, nustebsite, kaip bulvės gali įsipaišyti į jūsų mitybą.